Obývák eko-recyklo

aneb interiér obytné místnosti s hliněnými omítkami v Brně

Takový je interiér obytné místnosti mladého páru, který se rozhodl ve velké míře použít hliněné omítky a přistoupit k zařizování interiéru řekněme alternativním způsobem. V domě proběhla poměrně velká změna vnitřních dispozic, nicméně řešení obytné místnosti bylo silně limitováno stávající nosnou konstrukcí, a tak se ji klientka – architektka – rozhodla vyřešit čtyřmi kouty. Toto byla výchozí situace pro řešení interiéru.

Téměř celá plocha stěn místnosti je opatřena hliněnou omítkou. Každý kout má specifické materiálové řešení, vlastní atmosféru, odlišnou funkci. Centrem pro setkávání je „nezávislý“ jídelní stůl stojící uprostřed celé místnosti.

1hrubá omítka z hlíny nakopané na zahradědíky své tmavší barvě a hrubší struktuře vymezuje prostor k posezení u kamen/sporáku. Hrubá omítka je finální vrstvou, je tedy upravena do pohledové formy; vrstva plasticky předstupuje před okolní plochu stěny a tím podtrhuje svoji masivnost. Díky požadavku opláštění potrubí v rohu vzniká zakulacený kout, který zároveň souzní s plastickými a oblými formami hlíny a hliněných omítek. (ilustrační foto omítky A. Dorazil)

2 – konferenční stoleček je plánován z recyklovaného bubnu pračky (ilustrační foto keetsa.com); doplní ho ratanová křesílka IKEA, které investor již vlastní.

3 – stávající nika je zakončena cihelnou klenbou – hliněná omítka její tvar přirozeně kopíruje a tento oblouk se zopakuje také nade dveřmi do místnosti. V nice jsou umístěny police s nenápadným LED osvětlením.

4 – investor plánuje využít darovaný starý sporák/kamna

5 – v hrubé omítce bude vymodelováno hliněné nástěnné svítidlo (ilustrační foto www.tierrafino.cz), stěna i svítidlo budou opatřeny nátěrem Kreidezeit.

6 – světle žlutá kaseinová mramorová barva (Kreidezeit) – na zarovnané hrubé omítce. Z důvodu nedostatku přirozeného světla (pokoj je orientován na sever) je v celé místnosti navržen světle žlutý a bílý nátěr na hrubé omítce. Pouze ve dvou vybraných koutech – kout s kamny (sporákem) a čtenářský kout – jsou použity hliněné omítky v tmavších barvách.

7 – navržen je repasovaný retro příborník v bílé barvě

8 – litinové retro topení

9jemná hliněná omítka světle oranžové barvy a přirozeného vzhledu (Cottage od firmy Picas; foto textury z www.picas.cz) – vyčleňuje druhý tmavší, zádumčivější, prostor, a to: čtenářský kout. Je zde v hojné míře použito dřevo, útulnost dále dotváří starší křeslo a přírodní svítidlo.

10přírodní svítidlo, působící hřejivě, útulně, ale zároveň nenápadně. Může být vyrobeno vlastnoručně např. z tykve, nebo zakoupeno. (Inspirační foto: Crack Bowl Light od Kwon Jae Mina)

11 – nad kuchyňskou linkou jsou použity luxfery, které propouštějí část světla z chodby. Jedná se o recyklované luxfery ze stavby, nebo alternativně nově zakoupené mléčné luxfery. (inspirační foto z www.living.cz)

12 – nad kuchyňskou linkou byla požadována omyvatelná bezespárová plocha. Protože varianty nejrůznějších štuků (marocký, pryskyřičný aj.) byly nad finanční možnosti investora, přiklonili jsme se nakonec v rámci retro stylu k umakartu a nebojíme se toho! : )

13 – opět kaseinová mramorová barva na zarovnané hrubé omítce, tentokrát bílá (Kreidezeit; foto: www.kreidezeit.cz), která je použita kvůli nedostatku světla v místnosti. Je jí opatřen nejen podstropní pás (až po horní úroveň oken), ale také celá plocha stropu.

pohled ke vstupu, na oblouky nad nikou a nade dveřmi              pohled do koutu se sporákem a příborníkem    
   
pohled na barevné řešení stěny s dveřmi na terasu                  pohled do čtenářského koutu a kuchyně
TOPlist