Pokojík u dvou lišek

aneb dětský pokoj pro dvě malé školačky

Dětský pokoj, který společně obývají dvě školačky, se nachází v prostorném bytě, avšak sám nemá prostoru k zařizování nazbyt. Ve stěnách jsou totiž kromě okna a dveří situovány ještě další dveře, a to dvoukřídlé. Zadáním se stalo vytvořit pro obě holčičky veselý a příjemný pokoj s dostatkem úložného prostoru, což ale při současném požadavku zprůchodnění (v současné době zastavěných) krásných dvoukřídlých dveří vedoucích do obývacího pokoje nebylo úplně snadné. Dalším požadavkem byly patrové postele, a to pro obě holčičky. Uvolněním prostoru nad podlahou tak vznikla možnost vytvořit dvě skrýše, které se již ve fázi návrhu staly velmi oblíbenými. Úložný prostor je řešen jednak šatními skříněmi tvořícími zároveň podporu postelí, jednak policemi.

Půdorysný pohled; vlevo vstupní dveře (z předsíně), dole doukřídlé dveře vedoucí do obývacího pokoje. Ty jsou v současné době zastavěny skříní. Dva stoly s masivní deskou jsou stávající, zapotřebí bylo vyřešit úložný prostor mezi nimi.

Pohled na patrové postele, které umožnily vytvoření skrýší”. Konstrukční součástí postelí jsou šatní skříně. S dalším úložným prostorem na oblečení se počítá v přilehlé prostorné předsíni, resp. šatně. Barevnost stěn pokojíku je oproti stávající studené bílé volena jako teplá, velmi světlá, béžová v kombinaci s modrou tapetou s oranžovýmí liškami. Pod jednou z postelí se nachází prostor dostatečně dlouhý pro případné spaní návštěv. V rohu pod postelemi je umístěna úložná skříňka na hračky. Další úložné prostory jsou na policích, které jsou navrženy v bílé barvě, aby jemně kontrastovaly s béžovou výmalbou. Pod policemi je u obou stolů zeď opatřena popisovatelným nátěrem.

Úložný prostor mezi dvěma stávajícími stoly je řešen jako zásuvkové skříňka s horní deskou, která materiálově a rozměrově navazuje na stávající desky stolů. Nejvyšší police je ponechána volná, aby mohl teplý vzduch od topení lépe proudit. V návaznosti na styl zásuvkové skříňky je navržena výměna stávajícíh plechových kancelářských kontejnerů za dřevěné.

Dveře do obývacího pokoje jsou doplněny závěsem (ideálně i ze strany obývacího pokoje) pro snížení rušení v pozdnějších hodinách. U vstupních dveří je využito stávající zrcadlo, které je repasováno a nově doplněno o mini-skříňku se zásuvkami na drobnosti. Policový systém, který v pokojíčku vyplynul z potřeby umístit věci výše nad zem, zároveň navazuje na policový systém použitý v obývacím pokoji, kde je využit jako knihovna. Skříňka v rohu pod postelemi může být opatřena roletkou.
TOPlist